• Stručno savetovanje posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti NAUČI DA USPEŠ 2022 je održano 20-22. septembra 2022. godine u Domu Vojske Srbije i u hotelu Golden Tulip Zira u Beogradu.

   Uvodnu reč na otvaranju stručnog savetovanja u Domu Vojske Srbije je dala Anđela Roglić, rukovodilac Grupe za razvoj usluga i nacionalnog brenda Srbije u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, koja je prisutne informisala učesnike savetovanja o rezultatima koji su postignuti primenom Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, kao i o suzbijanju sive ekonomije u ovoj oblasti. Mr Borko Drašković, direktor Republičkog geodetskog zavoda je poželeo uspešan rad učesnicima savetovanja i govorio o značaju saradnje posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti i Republičkog geodetskog zavoda. Ispred udruženja Klaster nekretnine, dobrodošlicu i uspešan rad učesnicima savetovanja je poželeo predsednik Upravnog odbora Nenad Đorđević, a predsednik Grupacije posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti u Privrednoj komori Srbije Damir Borić i sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije Žarko Malinović su govorili o aktivnostima Privredne komore Srbije. Pored njih, učesnicima savetovanja su se obratili i direktor Odeljenje za konkurentnost i investicije NALED-a Dušan Vasiljević, globalna koordinatorka Nacionalne asocijacije Realtora (SAD) za Istočnu Evropu, Bliski istok i Severnu Afriku Alina Ebi, direktor Asocijacije za internacionalno poslovanje nekretninama Španije – SIRA Fransis Hoze Fernandez Ariza, predsednik Mejn Strit organizacije Realtora (Čikago) Džon Leturno, predsednica Regionalne asocijacije Realtora Orlanda Tensi Soderstrom i predsednik „International Property Show Dubai“ Davud Al Šezavi. Moderator skupa je bio Milorad Miša Ćirić, predsednik „Diaspora Group“.

   Nakon otvaranja stručnog savetovanja Nenad Đorđević i Davud Al Šazavi su u Domu Vojske Srbije potpisali sporazum o saradnji između udruženja Klaster nekretnine i „International Property Show Dubai“.

   U toku drugog dana savetovanja u hotelu Golden Tulip Zira, održana je radionica o primeni Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma. Moderator ove radionice je bio predsednik Grupacije posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti u PKS Damir Borić, a govorili su Danijela Tanić-Zafirović, Ministarstvo finansija, šef Odseka za nadzor Uprave za sprečavanje pranja novca, Snežana Obrenov-Ivanović, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Sektor tržišne inspekcije, koordinator u nadzoru nad elektronskim uslugama, Bojana Minić, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Sektor tržišne inspekcije, tržišni inspektor za kontrolu usluga i mr Saša Stefanović koji je govorio o vođenju evidencija po Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma.

   Moderator radionice o izmenama i dopunama Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnostije bio mr Milić Đoković, potpredsednik Stručnog saveta Klastera nekretnine, a govorili su Nenad Đorđević, predsednik upravnog odbora Klastera nekretnine, Damir Borić, predsednik Grupacije posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti u PKS, Nebojša Rapaić, član Odbora predsednik Grupacije posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti u PKS i Marko Danon, koordinator Stručne grupe za suzbijanje sive ekonomije Vlade Republike Srbije. Mr Milić Đoković je održao predavanje o Kodeksu poslovne etike i Bontonu posrednika, sa osvrtom na poslovno ponašanje i komunikacije u prometu i zakupu nepokretnosti. Dejan Vučinić, izvršni direktor Direkcije mreže, OTP Banka Srbija AD je održao predavanje o investicijama u nekretnine u aktuelnim tržišnim okolnostima.   Moderator radionice „Prodaj brže“ je bio Ervin Pašanović, predsednik Nadzornog odbora Klastera nekretnine, a govorili su Borislav Vujović, potpredsednik Udruženja za poslovanje nekretninama Hrvatske gospodarske Komore (Hrvatska), Jelena Davidović, vođa prodajnog tima Nekretnine.rs i Mojauto.rs Ringier Srbija, Katarina Kuzmanović, direktorka nekretnina Sasomange.rs Adria Media Group, Bojana Kovač, direktorka „Red Queen Mediaset Digital Advertising Agency“ i prof. dr Predrag Vujović, Poslovna škola za PR. Dario Žgela, Dimedia internet tehnologije (Hrvatska) je održao predavanje „Pet koraka do uspešnog veb sajta“, a Slavko Bogdanović, trener poslovnih veština, je održao predavanje o planiranju vremena.

   Moderator radionice o kupoprodaji i upisu prava vlasništva na nepokretnostima - praksa Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), novine, propisi praksa, je bio Nenad Đorđević, predsednik Upravnog odbora Klastera nekretnine, a govornici su bili Branislav Petrović, predstavnik Klastera nekretnine, Darko Vučetić, v.d. pomoćnika direktora RGZ i Miloš Bjelanović, načelnik Odeljenja za drugostepeni postupak, Sektor za Pravne poslove RGZ.

   U toku trećeg dana savetovanja u hotelu Golden Tulip Zira, održana je radionica „Realtor – brend koji vodi ka uspehu“. Moderator ove radionice je bio dr Slaviša Pešić, predsednik Saveta za međunarodnu privrednu saradnju Klastera nekretnine, a govronici su bili Alina Ebi, globalna koordinatorka Nacionalne asocijacije Realtora (SAD) za Istočnu Evropu, Bliski istok i Severnu Afriku i Rozi Papagianakis, ambasadorka Nacuionalne asocijacije Realtora za Srbiju, Bugarsku i Grčku. Klif Long, izvršni direktor Regionalne asocijacije Realtora Orlanda je održao predavanje „Pripremi se za uspeh u poslu sa nepokretnostima“. Liza Hil, izabrana predsednica Regionalne asocijacije Realtora Orlanda za 2023. godinu i Zola Serenčeš, instruktor NAR kurseva su održali predavanje o međunarodnoj saradnji Realtora u prodaji nepokretnosti. Fransis Hoze Fernandez Ariza, direktor Asocijacije za internacionalno poslovanje nekretninama Španije – SIRA je održao predavanje „Klijenti zauvek – kako steći i zadržati lojalnost klijenata“.

   Moderator radionice „Jedna priča o uspehu na tržištu nepokretnosti“ je bio dr Slaviša Pešić, a govornik je bio Gizo Ujarmeli, ambasador Nacionalne asocijacije Realtora za Rumuniju, Moladaviju i Gruziju. Radž Radžpal, predsednik FIABCI SAD je govorio o kreiranju efektivnog marketing plana, a Ališa Metson je održala predavanje „Three strategic ideas to help grow your real estate business“.

   Moderator radionice „Doing real estate business in Serbia“ – kako privući inostrane investitore je bio Miroslav Cvetković, potpredsednik Upravnog odbora Klastera nekretnine, a govorili su dr Marko Selaković, šef Kancelarije privredne komore Srbije u Dubajiu, Dejan Vuković, advokat, potpredsednik saveza za imovinu i investicije NALED, Boris Pizolito „Opisas“ (SAD), Luka Đedović, direktor privatnog bankarstva, OTP Banka Srbija AD i Dragoslav Veličković, ekspert za makroekonomska istraživanja i analize Direkcije za globalna tržišta, OTP Banka Srbija AD. Džon Leturno, predsednik Mejn Strit organizacije Realtora (Čikago) je održao predavanje o poslovanju posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti u uslovima male ponude na tržištu.

   U toku savetovanja je održan PSA kurs. Predavač na ovom kursu je bio Džon Leturno.

   Svečana večera za učesnike konferencije, govornike i goste je organizovana u Domu Garde Vojske Srbije u Beogradu (Topčider).