• Stručno savetovanje posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti NAUČI DA USPEŠ 2017 je održano 7. i 8. aprila 2017. godine u Domu Narodne Skupštine Republike Srbije i u hotelu ZIRA u Beogradu.

   Uvodnu reč na stručnom savetovanju je dao Željko Sertić, v.d. direktor Razvojne agencije Srbije, koji je prisutne upoznao sa uslovima za poslovanje u Srbiji i podsticajnim merama koje država daje domaćim i stranim investitorima, kao i rezultatima privredne politike Vlade Republike Srbije u prethodnom periodu. Potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić je govorio o rezultatima koje je postigla najveća strukovna organizacija posrednika, Grupacija posrednika u prometu nepokretnosti Srbije od njenog osnivanja, od kojih je najvažnije donošenje Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti. Džo Šnajder, direktor za Globalne saveze NAR (Nattional Assotiation of Realtors) je u svom obraćanju učesnicima savetovanja izrazio zadovoljstvo zbog uspostavljanja saradnje sa Klasterom nekretnine i rekao da će srpski posrednici ubuduće imati podršku najveće strukovne organizacije posrednika na svetu, koja ima preko 1,3 milona članova, od toga oko milion u SAD, a u sedamdesetak drugih zemalja (među kojima su Grčka, Bugarska, Rumunija, Ruska Federacija, Ukrajina, Španija, Brazil, Argentina, Meksiko, Indija, Tajland, Južnoafrička Republika i mnoge druge) oko 300 hiljada članova. NAR je bio posebno uspešan u zaštiti interesa malih i mikro privrednih subjekata na američkom tržištu, što je od posebnog značaja za srpske posrednike zato što i u Srbiji, kao i u SAD, mikro privredni subjekti imaju udeo na tržištu posredovanja od preko 95%. Valid Musa, član Odbora FIABCI World Organization je govorio o projektima FIABCI za budućnost I izrazio želju da što pre bude osnovan FIABCI Srbija, za čije je osnivanje dobio mandat Klaster nekretnine od FIABCI.

   U toku prvog dana savetovanja govorilo se o izmenama Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti i o primeni Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma. Predstavnik Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Željko Stojanović je govorio o razlozima za izmenu zakona kojim je uređena oblast posredovanja, odnosno o potrebi da zakon koji je od strane stručne javnosti u zemlji i regionu ocenjen kao najbolji u regionu. On je podvukao da nisu potrebne značajne izmene zakona, već samo „fino podešavanje“ kojim bi se otklonili uočeni nedostatci i povećala zaštita potrošača u ovoj oblasti (istakao je problem naplate posredničke naknade od obe strane u posredovanom poslu). Franci Gerbec, počasni član FIABCI Slovenija o fiducijarnom računu posrednika koji od 2011. Godine imaju posrednici u Sloveniji (koji značajno olakšava rad posrednika kada dođe u situaciju da primi depozit od nalogodavca, ili druge ugovorne strane u poslu za koji je posredovao), Ema Culi, direktorka Sektora trgovine Hrvatske gospodarske komore je govorila o izmenama zakona u Republici Hrvatskoj. Predsednik Upravnog odbora Klastera nekretnine Nenad Đorđević je govorio o potrebi da se Zakonom o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti regulišu radno-pravni odnosi kod posrednika, odnosno da se omogući fleksibilnije zapošljavanje agenata na ugovor o zastupanju, koji je izmenama i dopunama Zakona o radu brisan iz tog zakona. Predsednik Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti Srbije u Privrednoj komori Srbije Damir Borić je govorio o naplati posredničke naknade od kupca/zakupca nepokretnosti. Istakao je da posrednik ima pravo da od kupca, ili zakupca naplati posredničku naknadu za posredovani posao (ako je u svom oglasu naznačio da od kupca/zakupca naplaćuje posredničku naknadu i postavio iznos posredničke naknade u oglas, te upoznao kupca/zakupca sa svojim opštim uslovima poslovanja pre izlaska na teren) što potvrđuju dve pravosnažne presude suda u korist posrednika u ovakvim slučajevima.

   Jednoglasan zaključak učesnika savetovanja, posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti i rukovodstava organizacija koje predstavljaju privredne subjekte u ovoj oblasti, Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti Srbije u PKS i Klastera nekretnine je da u postupku izmene Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti insistiraju na nemenjanju dosadašnje posredničke prakse vezane za način naplate posredničke naknade. Posrednik se bavi posredovanjem, a ne zastupanjem, te ima pravo da naknadu za posredovanje naplati od obe strane u posredovanom poslu, zato što za obe strane obavlja određeni posao, na način propisan zakonom (zakon proisuje da nalogodavac može da bude prodavac, kupac, zakupodavac i zakupac). Kada posrednik u svojim Opštim uslovima poslovanja utvrdi da posredničku naknadu naplaćuje i od kupca/zakupca i informaciju o tome postavi u svom oglasu kojim nudi nepokretnost na tržištu, on ima pravo da od nalogodavca kupca/zakupca naplati posredničku naknadu. Zastupnik nema to pravo, nego ima pravo da svoju uslugu naplati isključivo od klijenta kojeg zastupa (on u pravnom poslu radi isključivo za jednu stranu, za razliku od posrednika koji radi za obe strane).
   Na radionici o primeni Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma su Mirjana Veljović, predstavnik Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Sektora tržišne inspekcije i Danijela Tanić-Zafirović, predstavnik Ministarstva finansija, Uprave za sprečavanje pranja novca, se govorilo o vođenju evidencija po osnovu ovog zakona i Zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti. Potpredsednik Stručnog saveta Klastera nekretnine, mr Milić Đoković, Damir Borić i ostali učesnici savetovanja su zatražili da se za početak poslovnog odnosa u smislu ovog zakona uzima zaključenje Ugovora o kupoprodaji/zakupu nepokretnosti, a ne zaklučenje Ugovora o posredovanju. U suprotnom se posrednicima praktično onemogućava legalno poslovanje, zato što klijenti odbijaju da zaključe Ugovor o posredovanju sa njima. Klijenti ne žele da posrednicima daju podatke o ličnosti, tj. očitavanje, ili fotokopiranje lične karte, bez obzira što su posrednici zakonom ovlašćeni i obavezani da ih prikupljaju.
   Na radionici o prometu nekretnina u globalnoj ekonomiji Ališa Metson, investicioni konsultant sa dvadesetogodišnjim radnim iskustvom stečenim u Ujedinjenim nacijama i na Institutu kompanije Volt Dizni i Erika Solomon, predsednica Globalnog poslovnog saveta Asocijacije realtora Merilenda su učesnicima predstavile osnove prometa nepokretnosti na globalnom tržištu, kroz primere kompanija koje posluju u SAD i drugim velikim svetskim ekonomijama.
   Nakon toga su održane radionice o marketingu posrednika, tržištima nekretnina u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Grčkoj, na kojoj su govorili Katarina Bogdanović, predstavnik Halo Oglasa, Jovana Stamenić, predstavnik Ringier Axel Springer Srbija, Ruža Ristanović direktorka magazina Diplomacy&Commerce, Dario Žgela, predstavnik Dimedia Nekretnine i Ervin Pašanović, predstavnik Klastera nekretnine. Na radionici o solemnizaciji Ugovora o kupoprodaji nepokretnosti, odnosno Javnobeležničkom zapisu i njegovom upisu u katastar nepokretnosti je govorila predsednica Advokatske komore Čačka Jasmina Milutinović, Javni Beležnik Jovanka Jovanović i Branislav Petrović, predstavnik Klastera nekretnine.
   Tržište nekretnina Južne Floride je predstavila Linda Fernandez, predstavnica Asocijacije realtora Majamia. Aleksandra Sekuri, predsednica Asocijacije realtora Grčke je govorila o tržištu nekretnina u Grčkoj. Ilijana Jeleč, predsednica Uprave Erste nekretnine DOO Zagreb, je govorila o tržištu nekretnina u Hrvatskoj. Jože Podgoršek, predsednik FIABCI Slovenia je govorio o slovenačkom tržištu, a srpsko tržište nekretnina je predstavio Miroslav Cvetković, potpredsednik Upravnog odbora Klastera nekretnine. Ovu radionicu je sjajno vodio Jovica Jakovac, generalni direktor NLB DD Finance – CFO, Group Real Estate Asset Management Slovenia, koji je bio jedan od osnivača Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti Srbije u PKS, kao direktor preduzeća koje je odmah po osnivanju pristupilo Klasteru nekretnine.
   U toku drugog dana savetovanja govorilo se o unapređenju znanja i veština agenata. Ališa Metson je na atraktivan način predstavila poslovne strategije koje dovode do uspeha I učesnicima savetovanja kroz praktične primere pokazala šta treba da promene u svom poslovanju, sa posebnim osvrtom na oglašavanje nepokretnosti. Džon Mejfild, predsednik Saveta Brokera FIABCI World organization je govorio o primeni novih tehnologija (interneta i društvenih mreža) u posredovanju. Demonstrirao je primenu IT aplikacija koje posrednicima povećavaju efikasnost poslovanja. Entoni Makaluzo, poverenik predsednika NAR za Srbiju, je govorio o poslovanju na međunarodnom tržištu nekretnina, a Artur Ohanesjan, vodeći ekspert Udruženja procenitelja vrednosti nepokretnosti Ukrajine i jedan od osnivača Ukrajinske asocijacije realtora, o ekskluzivnom ugovoru o posredovanju. Erika Solomon je govorila o tehnikama pregovaranja u prometu nekretnina i svoja iskustva iz prakse u pregovaranju prenela učesnicima savetovanja.