• Forum o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti 2023 je održan 21-22. septembra 2023. godine u Privrednoj komori Srbije i u hotelu “Golden Tulip Zira” u Beogradu.

   Na otvaranju foruma o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti u Privrednoj komori Srbije je govorio Žarko Malinović, pomoćnik ministra unutrašnje i spoljne trgovine Republike Srbije je učesnike foruma informisao izradi Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti i poželeo uspešan rad učesnicima foruma. Predrag Tešić, pomoćnik ministra trgovine i turizma Republike Srpske je govorio o rezultatima koje su postignuti u primeni zakona kojim je uređeno posredovanje u prometu i zakupu nepokretnosti u Republici Srpskoj i izrazio zadovoljstvo zbog uspeha koji su u Republici Srbiji postignuti u ovoj oblasti. Mr Borko Drašković, direktor Republičkog geodetskog zavoda je govorio o značaju saradnje posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti i Republičkog geodetskog zavoda i najavio podršku Republičkog geodetskog zavoda inicijativama koje je udruženje Klaster nekretnine pokrenulo. Ispred udruženja Klaster nekretnine, dobrodošlicu i uspešan rad učesnicima savetovanja je poželeo predsednik Upravnog odbora Nenad Đorđević, a predsednik Grupacije posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti u Privrednoj komori Srbije Damir Borić je govorio o aktivnostima Privredne komore Srbije. Pored njih, učesnicima savetovanja su se obratili i direktor Odeljenja za konkurentnost i investicije NALED-a Dušan Vasiljević, Dragan Milanović, predsednik Upravnog odbora Udruženja posrednika u prometu nekretnina Republike Srpske, Rozi Papagianakis, Globalni ambasador Nacionalne asocijacije Realtora za Srbiju, Grčku i Bugarsku, Branko Potočnik, predsednik Udruženja za poslovanje nekretninama Gospodarske zbornice Slovenije, Jasminka Biliškov, zamenica predsednika Udruženja poslovanja nekretninama Hrvatske gospodarske komore, Naida Ćerimagić, predsednica Udruženja posrednika u prometu nekretnina Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine, Veselin Dragaš, predsednik Grupacije za trgovinu nekretninama Crne Gore, Udruženja trgovine Privredne komore Crne i Franc Gerbec, počasni clan FIABCI Slovenija.

   U toku drugog dana foruma u hotelu “Golden Tulip Zira”, je održana radionica o izmenama i dopunama Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti. Moderator ove radionice je bio mr Milić Đoković, potpredsednik Stručnog saveta Klastera nekretnine, a govorili su Nenad Đorđević, predsednik upravnog odbora Klastera nekretnine, Damir Borić, predsednik Grupacije posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti u PKS, i Marko Danon, koordinator Stručne grupe za suzbijanje sive ekonomije Vlade Republike Srbije.
   Mr Milić Đoković je nakon ove radionice održao predavanje “Ostati, ili opstati?”
   Moderator radionice o fiducijarnom (namenskom) računu posrednika, sa osvrtom na iskustvo Republike Slovenije je bio predstavnik Klastera nekretnine, Branislav Petrović. Govornici na ovoj radionici su bili Franc Gerbec, počasni član FIABCI Slovenija i Predrag Ćatić, specijalista za pravne poslove, Udruženja banaka Srbije.
   Dejan Vučinić, izvršni direktor Direkcije mreže, OTP Banka Srbija AD i Vladimir Ćosić, direktor odeljenja za upravljanje alternativnim kanalima prodaje su održali predavanje: “Kroz partnerstvo do dodatnih prihoda za posrednike u prometu i zakupu nepokretnosti”.
   U popodnevnim časovima je održana radionica o primeni Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma i Nacionalnoj proceni rizika od pranja novca i finansiranja terorizma. Moderator ove radionice je bio predsednik Grupacije posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti u PKS Damir Borić, Jelena Pantelić, koodinator Nacionalne procene rizika od pranja novca i finansiranja terorizma, Tužilaštvo za organizovani kriminal (finansijska forenzičarka), Mirjana Damnjanović, Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, Sektor tržišne inspekcije, načelnik Odeljenja za kontrolu prometa, sprečavanje nelojalne konkurencije i zaštitu potrošača, Sonja Ranđelović, Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, Sektor tržišne inspekcije, Odsek za kontrolu prometa, tržišni inspektor-koordinator za kontrolu prometa robe i usluga i mr Saša Stefanović koji je govorio o vođenju evidencija po Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma.
   Gordan Sau, Dimedia internet tehnologije (Hrvatska) je održao predavanje o gigitalnom marketing u nekretninama.
   Moderator radionice „Prodaj pametnije!“ je bio Ervin Pašanović, predsednik Nadzornog odbora Klastera nekretnine, a govorili su Borislav Vujović, potpredsednik Udruženja za poslovanje nekretninama Hrvatske gospodarske Komore (Hrvatska), Jelena Davidović, vođa prodajnog tima Nekretnine.rs i Mojauto.rs Ringier Srbija, Katarina Kuzmanović, direktorka nekretnina Sasomange.rs Adria Media Group, Bojana Kovač, direktorka „Red Queen Mediaset Digital Advertising Agency“ i Vladimir Vasić, konsultant u oblasti finansija, bankarstva i marketinga.
   Moderator radionice o saradnji Republičkog geodetskog zavoda sa posrednicima u prometu i zakupu nepokretnosti, je bio Nenad Đorđević, predsednik Upravnog odbora Klastera nekretnine, a govornici su bili Darko Vučetić, v.d. pomoćnika direktora RGZ, Miloš Bjelanović, načelnik Odeljenja za drugostepeni postupak, Sektor za Pravne poslove RGZ i Jasmina Radovanović, šefica Odeljenja za imovinu i investicije NALED-a.

   “Cocktail Party” za učesnike konferencije, govornike i goste je organizovan u “Bitef Art Café” u Beogradu.
   Pre otvaranja foruma, hotelu “Golden Tulip Zira” u Beogradu je održan Samit udruženja posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti Jugoistočne Evrope, na kojem su pored članova udruženja Klaster nekretnine, učestvovali predstavnici svih udruženja posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti sa prostora bivše SFRJ, odnosno iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine (Republike Srpske i Federacije BiH) i Crne Gore. U proteklih deset godina je razvijena uspešna regionalna saradnja između udruženja iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, a u međuvremenu su se u saradnju uključila i udruženja iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Pored predstavnika udruženja sa područja bivše SFRJ, na samitu su učestvovali i predstavnici Nacionalne asocijacije Realtora (NAR) iz SAD, Rozi Papagianakis, Globalni ambasador NAR za Srbiju, Grčku i Bugarsku i dr Slaviša Pešić, Globalni ambassador NAR za Istočnu Evropu. NAR je najveće trgovinsko udruženje u SAD, koje broji preko 1,67 miliona članova, osnovano 1908. godine, sa sedištem u Čikagu. NAR ima 106 partnerskih asocijacija u 77 zemalja, među kojima je i udruženje Klaster nekretnine.