• Stručno savetovanje posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti NAUČI DA USPEŠ 2018 je održano 16-18. aprila 2018. godine u Domu Narodne Skupštine Republike Srbije, u hotelu ZIRA, na Beogradskom sajmu u okviru Sajma građevinarstva i u zgradi Geozavoda u Beogradu.

   Uvodnu reč na stručnom savetovanju je dala Vesna Kovač, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, koja je prisutne informisala učesnike savetovanja o rezultatima koji su postignuti primenom Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti od njegovog donošenja 2013. godine, kao i o izmeni i dopuni ovog zakona, koja se odnosi na primenu mera predviđenih Nacionalnom strategijom za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma. Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Miroslav Miletić je govorio aktivnostima Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti Srbije i o reformi PKS. Ispred udruženja Klaster nekretnine, dobrodošlicu i uspešan rad su poželeli predsednik Upravnog odbora Nenad Đorđević i potpredsednik Stručnog saveta dr Slaviša Pešić. Viktorija Silvano, poverenica za Globalne poslove NAR (Nattional Assotiation of Realtors, SAD) i Erika Solomon, član Predsednikovog kružoka (President's Circle) Političkog akcionog Komiteta Realtora (SAD) su izrazile zadovoljstvo nivoom saradnje koji imaju Nacionalna asocijacija Realtora i Klaster nekretnine. Tatjana Demenok, predsednica Ruske gilde Realtora (RF), se založila za uspostavljanje što tešnje saradnje između asocijacija posrednika iz Rusije i Srbije i izrazila nadu da će ona uskoro biti na nivou na kojem su ukupni odnosi između naše dve bratske države.

   U toku drugog dana savetovanja Ališa Metson, član Komiteta za Globalno poslovanje i Saveze NAR i Stručnog saveta Klastera nekretnine je govorila o unapređenju poslovanja posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti u procesu globalizacije, Dan Negulesku, Realtor iz Rumunije je učesnike savetovanja upozanao sa principima rada i IT platformom MLS-a (Multiple Listing System), Viktorija Silvano je govorila o praktičnim alatima za uspešnu međunarodnu prodaju, a Džon Jen Vong, jedan od osnivača Američko-Azijske asocijacije posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti (SAD) o jednom danu u životu uspešnog agenta. Moderator panela o oglašavanju posrednika na domaćem i međunarodnom tržištu i poboljšanju njihovog imidža je bio predstavnik Klastera nekretnine Ervin Pašanović, a govorili su i Pol Gebara, direktor Internet portala Realopedija iz UAE, Katerina Bogdanović, urednica Halo oglasa, Dario Žgela, direktor Dimedija internet tehnologija Zagreb, Robert čoban, osnivač Color Press Group, Kamil Piorecki iz Poljske federacije posrednika i erik tran, direktor Univerzal komercijal kapitala. Ben Elder, direktor za procenu vrednosti nepokretnosti u RICS (UK) je govorio o međunarodnim standardima u procenama, a na panelu o procenivrednosti nepokretnosti u Srbiji, govorili su Ben Elder, Pol Dajks (RICS, SAD) i Nikola seneši iz društva procenitelja. Moderator ovog panela je bio Nebojša Nešovanović, predsednik Društva procenitelja. Na radionici o upisu u katastar nepokretnosti govorili su Branislav Petrović, predstavnik Klastera nekretnine i Saša Ivanišević, predstavnik Advokatske komore Beograda.

   U toku trećeg dana savetovanja u Hali 4 Beogradskog sajma održan je panel o primeni Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti i Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma. Moderator ovog panela je bio predsednik grupacije posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti u PKS Damir Borić, a govorili su Danijela Maletić, Ministarstvo finansija, pomoćnica direktora Uprave za sprečavanje pranja novca, Danijela Tanić-Zafirović, Ministarstvo finansija, rukovodilac Grupe za nadzor Uprave za sprečavanje pranja novca i Mirjana Veljović, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, šef odseka u Sektoru tržišne inspekcije.

   Moderator panela o izmenama i dopuni Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti govorili su rukovodilac Grupe za razvoj usluga i Nacionalni brend Srbije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Željko Stojanović, predstavnici Odbora Grupacije posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti Damir Borić i Nebojša Rapaić i predsednik Upravnog odbora Klastera nekretnine Nenad Đorđević. Moderator ovog panela je bio mr. Milić Đoković, potpredsednik Stručnog saveta Klastera nekretnine. Učesnici panela su zaključili da je izmenama i dopunama zakona propisano da zaposleni, lica ovlašćena za zastupanje i osnivač privrednog društva, ili preduzetničke radnje ne smeju da budu osuđivani za krivična dela pranja novca, finansiranja terorizma, privrednog krminala i sličnih krivičnih dela. Proveru će vršiti resorno Ministarstvo po službenoj dužnosti. Zaključeno je i da u zakontreba uneti izmene kojima bi se smanjila mogućnost za rad “na crno” i omogućilo angažovanje agenata na ugovor o zastupanju.

   U zgradi Geozavoda je održan panel o Globalnom i regionalnom tržištu nekretnina. Moderator ovog panela je bio Miodrag Cvetković, potpredsednik Upravnog odbora Klastera nekretnine, a o globalnom poslovanju sa nekretninama je govorio Radž Radžpal, predstavnik Azijsko-Američke asocijacije posrednika, Erika Solomon je govorila o tržištu nekretnina i poslovanju sa nekretninama u SAD, Tatjana Demenok je govorila o tržištu nekretnina u Ruskoj Federaciji, Andržej Piorecki je govorio o tržištu nekretnina u Polskoj, a o tržištu nekretnina u Hrvatskoj Eva Pavić, predstavnica udruženja za poslovanje nekretninama Hrvatske gospodarske Komore.

   Džon Jen Vong je održao predavanje o inicijativi “Jedan pojas, jedan put – Put svile” i mogućnostima za prekogranične transakcije u prometu nekretnina na kineskom tržištu.

   Na Sajmu građevinarstva, koji je ove godine imao preko 35.000 posetilaca, u Hali 1 Beogradskog sajma, Klaster nekretnine je organizovao izložbu nekretnina na zajedničkom štandu na kojem su izlagali članovi klastera.

   Svečana večera za učesnike konferencije, govornike i goste je organizovana u Domu Garde Vojske Srbije u Topčideru.